Miten alkoholijuomaa hyödynnetään ruoanvalmistuksessa?

Alkoholijuomia voidaan hyödyntää ruoanlaitossa monella eri tavalla. Yleensä alkoholijuomilla tuodaan ruokiin lisää makua ja näköä sekä mureutetaan lihaa.


Alkoholilisäyksellä valmistetut ruoat useimmiten haudutetaan tai liekitetään, jolloin suurin osa alkoholista haihtuu niistä pois, mutta maku ja aromiaineet jäävät ruokaan. Lähes kaikki alkoholijuomat sopivat ruoanvalmistukseen. Juoman valinnan ratkaisee usein käyttötarkoitus. Varsin usein ruoan maustamiseen sopii sama alkoholijuoma, jota myös nautitaan sen kanssa. Päätapoja käyttää alkoholijuomaa ruoanvalmistuksessa on neljä:


Marinointi

Marinoimista käytetään liharuoille ennen niiden kypsentämistä. Marinointiliemeen pantavan viinin happo saa aikaan lihan valkuaisaineissa kemiallisen muutoksen, jolloin lihan sidekudos paisuu ja liha murentuu.


Liemessä hauduttaminen

Monet ruoat valmistetaan hauduttamalla niitä vedessä tai usein myös liha- tai kalaliemessä. Näiden sijasta tai osana nestemäärästä voi miltei poikkeuksetta käyttää sopivaa alkoholijuomaa. Alkoholipitoinen haudutusliemi antaa ruokaan makua ja mureuttaa lihaa.


Maustaminen

Alkoholijuomilla maustetaan erilaisia keittoja, kastikkeita ja jälkiruokia.


Liekittäminen

Liekittämiseen käytetään väkeviä alkoholijuomia, sillä miedoissa juomissa on palamiskykyistä alkoholia liian vähän.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Alkoholin tilaaminen netistä – helppoa ja vaivatonta
Seuraava artikkeli 6 suurta olutfestivaalia Euroopassa